Jak nejlépe financovat rekonstrukci bytu?

Rekonstrukce bydlení je velmi příjemnou záležitostí. Každý chce totiž své bydlení, co možná nejvíce zútulnit a cítit se v něm vysoce komfortně a dobře. Ovšem s rekonstrukcí bytu přichází rovněž i celá řada otázek.

Jak nejlépe financovat rekonstrukci bytu?
zdroj: pixabay

Rekonstrukce bydlení je velmi příjemnou záležitostí. Každý chce totiž své bydlení, co možná nejvíce zútulnit a cítit se v něm vysoce komfortně a dobře. Ovšem s rekonstrukcí bytu přichází rovněž i celá řada otázek. Nasnadě je především jedna z nejdůležitějších otázek, která spočívá v tom, kde na rekonstrukci bydlení vzít peníze. Zajistit finančně kompletní rekonstrukci bytu, není zrovna nejlevnější, tudíž bychom měli vědět, jakým způsobem je možné rekonstrukci financovat a zda se ještě stále vyplatí využívat stavebních spoření, kterých je na našem trhu přehršel či čerpat výhod hypotečních úvěrů.

Spotřebitelský úvěr, hypoteční úvěr či stavební spoření?

Financovat rekonstrukci bytu ze spotřebitelského úvěru není moc šťastné. Spotřebitelské úvěry vám v současné době nemohou nabídnout takový výběr, jako je tomu u stavebního spoření, které se zaměřuje především na bydlení a vše s ním spojené. Pokud si vyberete seriózní banku, která vám bude schopna poskytnout velmi příznivý úvěr, není třeba otálet s rozhodnutím. Pokud tedy nedisponujete volnými finančními prostředky, pomocí nichž byste si mohli rekonstrukci dovolit i bez úvěru, je k mání právě již zmíněný úvěr ze stavebního spoření či velmi populární hypoteční úvěr.

Stavební spoření má spoustu výhod

Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci dětského pokoje či kuchyně, jistě se hravě vejdete do výdajů, které nepřesáhnou 300 000 Kč. Na tyto výdaje se vám jistě vyplatí financování pomocí stavebního spoření. K dosažení stavebního spoření potřebujete jediné a tím je volba cílové částky a určitá doba spoření, po kterou budete moci čerpat i státní podporu. Pokud se pro rekonstrukci rozhodnete dříve, než vám skončí stavební spoření, nemusíte zoufat, využít totiž můžete takzvaného překlenovacího úvěru, který vám banka bez větších problémů poskytne dříve, než budete schopni splnit podmínky ke stavebnímu spoření. Jediné mínus ovšem spočívá v tom, že budete muset počítat s vyššími úroky. U zřízení stavebního spoření není třeba ručit nemovitostí, což je velké plus. Počítat ovšem musíte s tím, že ve většině případů naspořené peníze budete muset použít právě pro rozvoj vašeho bydlení.

Kdy sáhnout po hypotečním úvěru?

Po hypotečním úvěru je dobré sáhnout především tehdy, budou-li vaše náklady na rekonstrukci vyšší zhruba jak 300 000 Kč. V těchto případech se hypoteční úvěr vyplatí více než stavební spoření. Jedním slovem se v těchto případech jedná o rozsáhlejší rekonstrukce. Díky celé řadě hypotečních úvěrů, které banky nabízí svým klientům, je ovšem třeba velké obezřetnosti. Kvůli luxusní kuchyni mnohdy můžete přijít i o celý svůj majetek.

 

Související články