Microgreens a klíčky – vitamíny z parapetu

S přicházejícím jarem a začínající jarní únavou se začínáme poohlížet po různých vitamínových preparátech. Zkuste si vypěstovat vlastní vitamíny. Je to jednoduché, časově nenáročné a svou mini zahrádku můžete mít přímo ve vašem bytě.

Microgreens a klíčky – vitamíny z parapetu
zdroj: https://www.freepik.com/

Microgreens

Jsou malé rostlinky plné vitamínů, které se sklízí a konzumují v počáteční růstové fázi, kdy rostlinky dosahují prvních lístků. Rostlinky sklízíme ve velikosti od 3 do 20 cm, podle druhu, který se rozhodneme pěstovat. Fáze růstu se pohybuje mezi 5 až 21 dny. Tato mladá zelenina v sobě ukrývá intenzivní a lahodnou chuť dozrálé zeleniny a zároveň svým obsahem živin dospělou rostlinu daleko předčí. V bytě je můžeme snadno pěstovat v substrátu nebo v nakličovacích miskách. Pro svůj růst potřebují sluneční světlo. Pro klíčení používáme zásadně osivo, které není chemicky ošetřené, ideálně v bio kvalitě. Nejčastěji pěstované microgreens jsou hrášek, ředkev, řeřicha, koriandr aj.

 

Klíčky

Jsou naklíčená semínka, která konzumujeme i s kořínkem. K jejich vyklíčení nám postačí 48 hodin. Ke klíčení používáme misky k tomu určené, ale postačí i obyčejná zavařovací sklenice do které vložíme semínka, překryjeme gázou a minimálně třikrát denně proplachujeme, abychom zabránili tvorbě plísně. Nejčastěji konzumované klíčky jsou mungo, cizrna, ředkvička a mnoho dalších. Například naklíčené mungo fazole jsou nedílnou součástí asijské kuchyně.

 

Zdroj živin a vitamínů

Klíčky a microgreens obsahují neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K a minerálů jako mangan, měď, železo, hořčík, fosfor a draslík. Spolu s vysokými hladinami vitamínů a minerálů se v klíčcích a microgreens nachází vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Jsou také zásobárnou velkého množství živých enzymů. Některé z nich obsahují mnohonásobně více enzymů a živin než plně vyzrálé syrové ovoce nebo zelenina. Vysoké množství a rozmanitost vitamínů a minerálů dodá potřebné živiny celému vašemu tělu, včetně zvýšení zásaditosti. Zásaditá strava organismu velice prospívá a ten je pak odolnější vůči nemocem.

Oživte svůj byt krásou a svěžestí malých zelených rostlinek a využijte potenciál, který nám tyto drobné rostlinky a klíčky nabízí.

Související články