Hypotéka, nebo dlouhodobý pronájem? Rozhodnout se není snadné

Pokud začínáte opravdu vážně uvažovat o bydlení, jistě vás už také napadlo, zda zvolit dlouhodobý pronájem, anebo jít do hypotéky. Obě formy bydlení ovšem mají své výhody i nevýhody...

Hypotéka, nebo dlouhodobý pronájem? Rozhodnout se není snadné
zdroj: pixabay

Plusy a mínusy bydlení na hypotéku

Mnozí lidé, mezi které se řadí i odborníci, nedají na hypotéku dopustit. Jaké jsou tedy její plusy? Předně budete investovat do svého a na konci je byt či dům váš. Ve stáří již tedy nemusíte platit nájem a následně mohou objekt zdědit vaše děti. Ten navíc lze používat jako zástavu, případně jej prodat. Většina pak ocení i svobodu. Nikdo vás totiž nemá právo kontrolovat a zařízení interiéru bude také zcela ve vaší režii. Zároveň nehrozí, že dostanete nenadálou výpověď  z nájmu. 
Hypotéka se zdá jasnou volbou. Proč tedy o ní vůbec pochybovat? I takové důvody lze najít. Někteří lidé např. nenesou právě nejlépe, že jde o dlouhodobý závazek, často na několik desítek let. Počáteční investice je navíc jednoznačně vyšší než u podnájmu a o byt či dům budete muset pečovat, což zase stojí peníze. Při ztrátě zaměstnání nebo snížení příjmů pak mohou nastat další problémy. Některé je sice možné eliminovat pojištěním, ovšem už tu opět máme vyšší výdaje. 

Plusy a mínusy dlouhodobého pronájmu

Ačkoli je pronájem pro některé nepřijatelný, existují i nezpochybnitelné výhody. Zřejmě největší je větší flexibilita. Ztratili jste dobře placenou práci, nebo se chcete přestěhovat na jižní polokouli? Žádný problém! O danou nemovitost se navíc netřeba starat, to je starostí vlastníka, a zmínit samozřejmě musíme i finanční stránku. Nijak se totiž nezadlužíte a počáteční investice nestojí za řeč, minimálně v porovnání s hypotékou. Ušetřené peníze tedy můžete použít jinak. 
Ani v tomto případě však není všechno zlato, co se třpytí, neboť se dá nalézt několik nevýhod. Tak například můžete hypotéku stejně splácet, ovšem ne sobě, ale majiteli nemovitosti. Dále není výjimkou, že se takový člověk nemusí chovat právě nejlépe, minimálně z vašeho pohledu. Neobvyklé nejsou kontroly a v horším případě nepřiměřené zvýšení nájmu či dokonce jeho ukončení. A i když budete mít na majitele štěstí, byt či dům stejně nikdy nebude ve vašem vlastnictví, a to ani na „stará kolena".

Jakou formu bydlení nakonec zvolit?

Jak vidno, obě formy bydlení mají své výhody i nevýhody a při volbě záleží na mnoha faktorech. Podstatný je kupříkladu věk, s nímž se pojí konkrétní problémy. Mladí lidé by si samozřejmě měli nejprve vyzkoušet bydlení v pronájmu a teprve pak jít do svého. Na druhou stranu čím dříve začnou hypotéku splácet, tím dřív ji také splatí. Klíčovou roli hraje i lokalita, neboť hypotéční úroková sazba se po celé ČR nemění, zatímco výše nájemného se může lišit dosti podstatně.

Tip na závěr: vezměte pěkně postaru tužku a papír a všechny plusy a mínusy, které vás napadnou, si vypište. Možná vám to společně s výše uvedenými informacemi při rozhodování pomůže.

Související články