Koupě bytu v exekuci: Co musíte vědět předtím, než se rozhodnete

Koupě bytu v exekuci může být lákavou možností pro ty, kteří hledají nemovitost za sníženou cenu. Nicméně, předtím, než se ponoříte do této oblasti nemovitostí, je důležité pochopit všechny aspekty, které s sebou exekuce přináší.

Koupě bytu v exekuci: Co musíte vědět předtím, než se rozhodnete
zdroj: https://www.freepik.com/

Právní záležitosti

Exekuční proces je komplikovaný a plný právních nuancí. Před nákupem je nezbytné důkladně nemovitost prověřit. Podívejte se do katastru nemovitostí, kde v přiloženém listu vlastnictví naleznete všechna zástavní práva, a tedy i případné exekuce. Zároveň prověřte všechny dluhy prodávajícího v centrální evidenci exekucí a nahlédnout můžete i do insolvenčního rejstříku. Právní problémy spojené s nemovitostí mohou vést ke komplikacím v budoucnosti, a proto je důležité věnovat jim dostatečnou pozornost.

 

Prodejní podmínky

Podmínky pro prodej bytu v exekuci se mohou lišit od běžných transakcí. Může být stanoven omezený časový rámec, ve kterém musíte uzavřít obchod, nebo jiné specifické podmínky stanovené soudem nebo věřitelem. Je důležité pečlivě prostudovat a porozumět těmto podmínkám předtím, než se rozhodnete koupit nemovitost v exekuci.

Koupě bytu se v exekuci od běžné koupě liší v několika základních úkonech. Namísto rezervační smlouvy začínáme smlouvou o smlouvě budoucí. Ta musí obsahovat kompletní přehled dlužných částek, které se po podpisu hradí exekutorovi. Po uhrazení je vystavena kvintace - stvrzenka, která dokazuje, že je dluh v plné výši splacen a zároveň je to potvrzení pro dlužníka, že závazek vůči věřiteli zanikl. Na základě této stvrzenky bude v katastru odstraněn záznam o exekuci.

 

Stav nemovitosti

Některé nemovitosti v exekuci mohou být ve špatném stavu. Před nákupem je důležité provést důkladnou prohlídku nemovitosti, abyste zjistili veškeré problémy, které mohou vyžadovat opravy nebo renovace. Tyto náklady byste měli zahrnout do celkového rozpočtu nákupu.

 

Finanční aspekty

Kupovat nemovitost v exekuci může být finančně výhodné, ale také přináší určitá rizika. Nemovitosti v exekuci mohou nést skryté dluhy, které budete muset uhradit, ať už před nákupem nebo po něm. Navíc je důležité zvážit, zda cena nemovitosti odpovídá jejímu skutečnému stavu a hodnotě na trhu. Nezapomeňte také zohlednit případné poplatky spojené s nákupem v exekuci. Pokud se chystáte nemovitost financovat na základě hypotečního úvěru, nelze na ní v zásadě vytvořit zástavní právo ve prospěch banky, proto je potřeba se bance zaručit jinou nemovitostí.

 

Konzultace s odborníkem

Před koupí bytu v exekuci je vždy rozumné poradit se s odborníkem, jako je realitní agent specializující se na exekuce nebo právník zabývající se nemovitostmi. Tito profesionálové vám mohou poskytnout cenné rady a pomoci vám lépe porozumět všem aspektům nákupu v exekuci.

Koupě bytu v exekuci může být výhodná pro ty, kteří jsou ochotní převzít určitá rizika a vyřešit případné komplikace spojené s touto formou nákupu. Nicméně, je důležité být dobře informovaný a pečlivě zvážit všechny faktory předtím, než se pro tento typ investice rozhodnete.

Související články