Přivítejte jaro ve svém bytě

Přesto, že máme stále zimní období, tak si letos příroda pospíšila. Venku se začínají probouzet první kytičky a pomalu na nás vykukují první zelené lístky. Pojďme se pomalu rozloučit se zimou a pokusit se dostat do svého bytu příjemnou jarní atmosféru.

Přivítejte jaro ve svém bytě
zdroj: freepik.com

Čerstvý vzduch a sluneční paprsky

Po dlouhé zimě se většině z nás na oknech usadil šedivý povlak, který chtě nechtě potřebuje odstranit. Proto je umytí oken to první, co bychom měli na jaře udělat. Po umytí se byt prosvětlí a do pokojů se nám dostanou žádoucí sluneční paprsky. Zároveň se všechny pokoje důkladně provětrají a vzduch v bytě bude čerstvý a svěží. Sundejte z oken těžké závěsy a vyměňte je za odlehčené, třeba s květinovými vzory.

Květina jako symbol jara

Nic nesymbolizuje příchod jara víc než jarní květiny. Proto se nebojte květinami vyzdobit celý interiér. Na stůl položte vázu s narcisy nebo tulipány a věřte, že ranní snídaně s pohledem na jarní květy bude mnohem více osvěžující. Nabízí se také různé druhy jarních cibulovin, které si doneseme do bytu v květináči a po odkvětu je můžeme zasadit třeba před dům a čekat, zda se nám v dalším roce odvděčí krásným květem.

Byt v jarním kabátě

Pokud máte možnost, vyměňte tmavé a ponuré zimní tóny za jasné jarní barvy, například žlutou, zelenou nebo světlé pastelové barvy, a přiveďte tak do bytu jarní svěžest. Převlečte postele, dekorační polštářky, na stůl dejte světlé prostírání. Doplňky vyberte ideálně ve světlejších odstínech. Celý byt bude v těchto barvách působit veseleji.

A co tradice?

Na smrtnou neděli, která letos vychází na 17. března, se podle staré slovanské tradice, která je jednou z nejstarších u nás, vynáší Morana – bohyně zimy. Ta se hází do řeky, která jí symbolicky odnese a s ní odejde i zimní období. Tím se vytvoří prostor pro nové jarní období. Tuto symboliku můžeme přenést i na jarní úklid bytu. Je potřeba se zbavit všeho starého, nepotřebného. Vymést všechny kouty a odstranit pavučiny, aby mohlo do našeho bytu přijít něco nového, svěžího a jarního.

Tip pro Vás

I když teď máte v bytě krásně uklizeno a všechno voní jarem, nezůstávejte doma a běžte si užít sluníčka ven. Protože jaro je to nejkrásnější roční období.

Související články