Modré světlo v bytě, jeho účinky a eliminace

V době, kdy trávíme čím dál více času v interiérech našich bytů, je důležité si uvědomit, jaký vliv má modré světlo na naše zdraví a pohodu. Modré světlo, které vychází především z LED obrazovek počítačů, televizí, tabletů a chytrých telefonů, může mít různorodé dopady na naše tělo a spánek, a to zejména v prostředí našeho bytu.

Modré světlo v bytě, jeho účinky a eliminace
zdroj: https://www.freepik.com

Účinky modrého světla v bytě

Modré světlo, které je označováno jako HEV (High Energy Visible), může pronikat do hlubších vrstev pokožky než UV záření, což má potenciálně rozsáhlejší dopady na stárnutí pokožky. Tento typ světla je spojován s oxidačním stresem a výskytem pigmentových skvrn a hyperpigmentací.

Nedávné výzkumy rovněž naznačují, že expozice modrému světlu v noci narušuje cirkadiální rytmus kožních buněk. To znamená, že buňky mohou být ovlivněny tak, že si mylně myslí, že je ještě den, a neprovedou přirozené opravné procesy, které by měly probíhat v noci. Tento nedostatek opravných procesů může vést ke známkám stárnutí a také k tmavým kruhům pod očima.

Celkově je důležité si uvědomit, že modré světlo má potenciál ovlivnit pokožku hlouběji než jiné formy světla, a může mít škodlivé účinky na strukturu a funkci pokožky, zejména pokud je expozice nechráněná a dlouhodobá.

Studie ukazují, že expozice modrému světlu ve večerních hodinách může zpomalit produkci melatoninu, hormonu, který je klíčový pro regulaci spánku. Melatonin nám pomáhá připravit se na spánek tím, že signalizuje tělu, že je čas se uklidnit a připravit se na odpočinek. Když je tedy produkce melatoninu potlačena, může to vést ke zpoždění usínání a narušení spánkového cyklu.

Dalším aspektem narušení spánkového cyklu je modulace biologického rytmu těla. Modré světlo je schopné ovlivnit funkci našeho „vnitřního hodináře“, který reguluje spánkové cykly, hladinu hormonů a další biologické procesy. Studie naznačují, že dlouhodobá expozice modrému světlu v noci může způsobit chronické poruchy spánku a přispívat k nespavosti.

Nemalý vliv má modré světlo na naše oči. Modré světlo z elektronických zařízení může způsobit přetížení očí, zejména pokud se na tyto obrazovky díváte po delší dobu bez přestávky. To může vést k pocitu suchosti, pálení nebo napětí v očích. Tento typ světla má krátkou vlnovou délku a vysokou energetickou úroveň, což znamená, že je více rozptylováno ve vašich očích než jiné barvy světla.

 

Pozitivní účinky modrého světla

Světlo hraje klíčovou roli nejen při zajišťování viditelnosti, ale také při regulaci našich biologických rytmů a vlivu na naše celkové pohodlí. Jeho biologický dopad na tělo byl vědecky prokázán.

Ultrafialové světlo například podporuje tvorbu vitamínů, zatímco expozice intenzivnímu světlu, zejména modrému světlu, ovlivňuje naši hormonální rovnováhu. Hormony hrají klíčovou roli v našem celkovém stavu a ovlivňují náš spánkový cyklus. Během dne je expozice modrému světlu vyšší, zatímco večer dochází k jejímu snížení.

Při dostatku denního světla tělo produkuje serotonin, známý jako "hormon štěstí", a cortisol, který pomáhá udržovat bdělost. Melatonin, hormon spojený se spánkem, se naopak uvolňuje za tmy, což nás uspává.

Světlo, zejména modré světlo, ovlivňuje také naši psychiku tím, že působí na sítnici. Proto se terapie světlem úspěšně využívá k léčbě zimní deprese a nespavosti. Nicméně, je důležité dodržovat zásadu "všeho s mírou", protože nadměrná expozice světlu může nést rizika a být škodlivá.

 

Ochrana proti modrému světlu

Ochrana proti modrému světlu v bytě je důležitá zejména ve večerních hodinách, kdy expozice modrému světlu může negativně ovlivnit spánek a celkové zdraví. Zde je několik způsobů, jak se proti modrému světlu chránit:

Omezte používání elektronických zařízení ve večerních hodinách: snažte se omezit čas strávený před obrazovkami jako jsou mobilní telefony, tablety, počítače a televize alespoň hodinu před spaním. Pokud je to nevyhnutelné, zvažte na těchto zařízeních použití filtru modrého světla.

Použijte filtry modrého světla: některé zařízení a aplikace nabízejí možnost zapnutí filtru modrého světla, který redukuje množství modrého světla emitovaného z obrazovky. Tento filtr pomáhá snižovat negativní dopady modrého světla na spánek.

Noste brýle s filtrem modrého světla: existují speciální brýle s filtrem modrého světla, které blokují nebo snižují průchod škodlivého modrého světla do očí. Tyto brýle jsou užitečné zejména pro lidi, kteří tráví hodně času před obrazovkami.

Večer upřednostňujte teplé osvětlení: v domácnosti zvažte použití teplejšího osvětlení, které má měkčí a příjemnější spektrum. Tepelnější světlo (žlutého odstínu) má menší negativní dopad na produkci spánkového hormonu melatoninu.

Optimalizujte prostředí pro spánek: vytvořte si vhodné prostředí pro spánek minimalizací světelné a zvukové rušivosti v místnosti, kde spíte. Použijte závěsy, které blokují světlo a zajistěte v bytě tiché prostředí.

Pravidelné cvičení a venkovní aktivity: pravidelné cvičení a venkovní aktivity v denním světle mohou pomoci udržovat zdravý spánkový cyklus a citlivost na světlo.

Dodržujte pravidelný spánkový režim: snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim, což pomáhá udržovat stabilní biologický rytmus. Vstaňte a jděte spát ve stejnou dobu každý den, pokud je to možné.

Vyhněte se modrému světlu v noci: pokud možno, omezte expozici modrému světlu před spaním. Ztlumte osvětlení a dejte přednost čtení knih před sledováním televize nebo používáním elektroniky.

Zavedení těchto praktik do vaší rutiny může pomoci minimalizovat negativní dopady modrého světla na spánek a celkové zdraví.

Související články