Na co si dát pozor při koupi bytu

Podařilo se Vám najít vysněný byt a zvažujete jeho koupi? Zde je pár věcí, na které byste si měli dát pozor.

Na co si dát pozor při koupi bytu
zdroj: www.pexels.com

Financování

Ať už máte na nemovitost našetřeno nebo budete žádat o úvěr je důležité počítat i s dalšími náklady spojenými s koupí, jako jsou rezervační poplatky, daň z nabytí nemovitosti a náklady na notáře. Při plánování financování je vhodné pečlivě zvážit všechny náklady a zajistit dostatečnou finanční rezervu pro případné nečekané události.

Pokud žádáte o hypotéku a rozhodujete se mezi fixními a proměnlivými úrokovými sazbami je důležité zvážit dlouhodobé plánování. Fixní úrokové sazby mohou poskytnout větší jistotu a stabilitu v průběhu času, zatímco proměnlivé sazby mohou nabízet flexibilitu, ale s vyšším rizikem nejistoty.

Právní stav bytu

Před tím, než se rozhodnete byt koupit, proveďte základní analýzu právního stavu nemovitosti. Prostudujte katastr nemovitostí a informace uvedené v listu vlastnictví. Tento dokument poskytne podrobné informace o bytu, jeho vlastníkovi a historii vlastnictví. Upozorňuje na případné exekuce, soudní spory nebo zástavy, což může být klíčové pro Vaše rozhodnutí.

Technický stav bytu

Kromě právního hlediska se zaměřte na technický stav bytu. Prohlédněte si elektroinstalace, vodovodní rozvody, stav koupelny, kuchyně a společné části budovy. Věnujte pozornost detailům, jako jsou např. praskliny a plísně. I přes pečlivou prohlídku můžete přehlédnout skryté vady, a proto je výhodné přizvat k prohlídce odborníka.

Skutečná velikost bytu

Ověřte si skutečnou velikost bytu. Někteří majitelé mohou uvádět velikost včetně nebytových prostor jako je balkon, sklep či lodžie. Vyžádejte si roční výpis za služby, který vám umožní získat přesné informace o velikosti bytu a nákladech spojených jeho užíváním.

Okolí domu

Zjistěte si občanskou vybavenost okolí jako lékaři, školská zařízení, pošta, knihovna, ale také obchody, hřiště, parky a další možnosti kulturního vyžití. Důležitou součástí nového bydlení je možnost parkování a dostupnost MHD.

Exekuce, dluhy a poplatky

Zjistěte, zda nejsou s bytem spojené žádné další poplatky, exekuce nebo dluhy, které zanechal předchozí majitel. Důkladně se informujte o nedoplatcích za energie a nechte si předložit vyúčtování elektřiny, vody a plynu, abyste měli jasno o nákladech na energie.

Rezervační smlouva a rezervační poplatek

Před podpisem rezervační smlouvy si dejte čas na rozmyšlenou a důkladně zvažte všechny aspekty. Podpis rezervační smlouvy by neměl být unáhlený. Rezervační smlouva by měla být trojstranná, uzavřená mezi kupujícím, prodávajícím a realitní kanceláří, pokud je přítomná.

S rezervační smlouvou souvisí rezervační poplatek, který slouží jako jistina pro obě strany. Ujistěte se, že výše poplatku odpovídá prodejní ceně bytu a uhraďte ho až po zajištění financování bytu. Stanovte podmínky pro vrácení poplatku v případě, že dojde k odstoupení od kupní smlouvy.

Veškerou smluvní dokumentaci doporučujeme nechat překontrolovat právníkem.

Koupě bytu do osobního vlastnictví a vstup do SVJ

Prostudujte hospodaření v bytovém domě. Zjistěte, zda má společenství vlastníků úvěr na rekonstrukci domu a případně jak dlouho ho bude splácet. Před nákupem bytu je výhodné mít přehled o provedených a plánovaných opravách v domě. Tyto informace vám pomohou odhadnout, jak finančně náročné bude přispívání do fondu oprav.

Rovněž je vhodné požádat o zápisy ze schůzí SVJ. Tyto záznamy poskytnou informace o problémech, s nimiž se bytový dům potýká, míře spolupráce mezi vlastníky bytů a případné existenci dlužníků, na které ostatní vlastníci přispívají.

Koupě družstevního bytu

Při koupi družstevního bytu nezapomeňte, že byt nevlastníte vy, ale družstvo. Vy kupujete pouze podíl v družstvu a tím právo na užívání bytu, ke kterému zároveň patří povinnosti s tím spojené. Družstevní byt nelze použít jako zástavu k hypotéce.

Související články