Na co si dát pozor při prodeji nemovitosti?

Samotný prodej nemovitostí často doprovázejí mnohé omyly a mýty, které jsou s tímto úkonem spojeny. Často se tak stává, že po samotném prodeji nastanou jisté komplikace, které je třeba urychleně řešit. Jak se ovšem těmto komplikacím vyhnout a prodat svou nemovitost bez větší úhony? Na co všechno si musíte dát v případě změny vlastníka nemovitosti pozor a jaké omyly prodej nemovitostí provázejí, co možná nejvíce?  Čtěte dále, dozvíte se více. 

Popis prodávané nemovitosti

Mnozí vlastníci nemovitostí velmi špatně ve smlouvách označují, co vlastně prodávají. Poštovní adresa prodávané nemovitosti, opravdu nestačí. Ve smlouvě musí být přesné a jasné označení nemovitosti tak, jak je tomu v katastru nemovitostí. Musíte si tedy především požádat o Výpis z katastru nemovitostí, který vás vyjde přímo na katastrálním úřadě na 100 Kč a na pobočkách Czech Point zhruba na 50 Kč. Podle něj poté do smlouvy uvedete přesnou adresu prodávané nemovitosti se všemi náležitými údaji. Zapomínat byste neměli ani na to, že se smlouva musí vztahovat i na prodej pozemků, na kterých daná zástavba stojí. To samé platí i v případě přístupových cest k nemovitosti. 

Nevyřešené vlastnictví

Ne vždy je tomu tak, že nemovitost vlastní pouze jeden jediný majitel. V případě, kdy tedy nemovitost prodáváte, musíte mít písemný souhlas od všech jejich majitelů. Tyto případy jsou známy například u společného jmění manželů, kdy s prodejem musí zákonitě souhlasit oba. To samé platí i v případě, kdy hned několik lidí má podílové vlastnictví k nemovitosti. Všichni, kteří toto vlastnictví mají, musí s prodejem jak jinak než souhlasit. Vy jakožto prodejce tak musíte svým novým majitelům prokázat plnou moc od všech právoplatných vlastníků, kteří ji musí vlastnoručně podepsat. V opačném případě novým majitelům hrozí, že mohou přijít o velké peníze. 

Nemovitost topící se v dluzích

V současné době není ničím neobvyklým, že se daná nemovitost, kterou se snažíte prodat, topí v dluzích. Často se právě nemovitosti stávají zástavou pro banky, které posléze půjčí jejich majitelům finanční hotovost. Pokud i vy máte na své nemovitosti břemeno ve formě dluhů, musíte tento fakt řešit nejen s novými klienty, ale rovněž i s danou bankou či fyzickou osobou, která má vaši zástavu v rukách. Vše tak musí být důkladně ošetřeno již ve smlouvě. 

Hrozivý stav bytu

Velmi často se lidé nechají zlákat na krásný vzhled prodávaného domu, který ovšem může za svými zdmi skrývat hrozivý stav celého bytu a vás tak bude čekat rozsáhlá rekonstrukce. Pokud patříte mezi prodejce bytu, je jasné, že novým majitelům nemůžete zatajit několik místností, které jsou v žalostném stavu. Musíte je naopak provést po celém domě a na případné nedostatky je včas upozornit. Noví majitelé mají rovněž i právo na to, vzít si na prohlídku domu s sebou architekta, který jim posléze může samotnou koupi i vymluvit. Tudíž v žádném případě nikdy za žádnou cenu nic nezatajujte. Pravda vždy vypluje na povrch.

Na závěr stačí dodat, že existuje ještě celá řada dalších situací, u kterých musíte být při prodeji i samotné koupi nemovitosti velmi obezřetní. Může se jednat například o zatajená břemena, kupříkladu jako noví majitelé nebudete vědět, že musíte uvolnit svou příjezdovou cestu i svým sousedům a podobně. Dále se může jednat o různé smluvní pokuty, zejména tehdy, nezaplatíte-li jakožto prodejce včas daň z nemovitosti či vůbec. Dále si rovněž dávejte velký pozor i na to, zda prodávaná stavba není v exekuci. Vy jakožto prodejce, musíte vždy ošetřit veškerá fakta ve své smlouvě, v opačném případě se můžete připravit na velké komplikace. 

Související články