Tipy, jak ušetřit za topení

Náklady v dnešní době stoupají raketovým tempem a z našich peněženek jde stále více peněz na pravidelné platby. Přitom více než polovinu výdajů za energie spolkne právě topení. Proto se u této výrazné položky v rodinném rozpočtu rozhodně vyplatí udělat několik opatření

Tipy, jak ušetřit za topení
zdroj: pixabay

Náklady v dnešní době stoupají raketovým tempem a z našich peněženek jde stále více peněz na pravidelné platby. Přitom více než polovinu výdajů za energie spolkne právě topení. Proto se u této výrazné položky v rodinném rozpočtu rozhodně vyplatí udělat několik opatření, abyste se po skončení zimy nemuseli hroutit z účtů za topení.  
Před každým vyúčtováním za energie se většina lidí třese strachy, co zase přijde. Málokomu je příjemné, když musí něco doplácet. Většina by ráda nějak ušetřila, aniž by doma musela chodit v bundách. Není to ale tak obtížné. Stačí udělat malé změny, které přinesou velké úspory. 

1. Uvolněte prostor kolem topení

Častou chybou mnoha domácností jsou přehozené záclony přes radiátory. To možná nevadí v létě, ale v zimě dochází ke zbytečnému úniku tepla, které si hledá cestu ven stěnou. Pokud je záclona krátká, může naopak posloužit jako izolace před studeným vzduchem od oken. Stejné jako u záclon nebo závěsů je to i u nábytku. Nikdy ho nestavte těsně před topení. Jestliže ho nemůžete dát úplně na stranu, posuňte ho alespoň 10 centimetrů od radiátoru. 

2. Využijte hliníkové fólie

Za radiátory dejte hliníkové folie, které odráží teplo zpět do místnosti. 

3. Odvzdušněte topení

Když je v topení vzduch, nefungují radiátory, jak mají. Teplotu v místnosti pak musíte dohánět vyšší spotřebou. Zavzdušněné topení poznáte podle toho, že část topení je studená a netopí. Zavzdušňování radiátoru způsobují vzduchové bubliny, které vznikají při rychlém napuštění vodou. Topení můžete odvzdušňovat ručně pomocí odvzdušňovacích ventilů. Lepší a pohodlnější variantou jsou automatické odvzdušňovací ventily, které vypouštějí vzduch samy a vy tak máte zase o starost méně. 

4. Zakrývejte na noc okna

Na noc zatahujte závěsy nebo stahujte rolety a žaluzie. Ve dne je zase naopak roztáhněte. Sluneční paprsky prohřejí vzduch. 

5. Větrejte nárazově

Větrání má být krátké a intenzivní. Maximálně na pět až deset minut. Do bytu se vám dostane čistý a chladný vzduch, ale během takové chvilky nedojde k ochlazení stěn. Tak nebude zapotřebí víc topit, aby se zase dostatečně vyhřály. 

6. Zavírejte dveře

Zavírejte doma dveře a nenechávejte všude dokořán. Oddělte chladnější místnosti a ty více vytápěné. Zavírejte zejména na chodbu, do předsíně a dalších takových místností. Stejně tak je vhodné utěsnit vchodové dveře v případě, že jimi proniká vzduch. 

7. Využívejte termostaty

Termostatické ventily se dnes již montují k topení zcela běžně. Dokáží velmi účinně zabránit přetápění a plýtvání penězi. Ventil se skládá ze dvou částí, první je kovová a druhá je samotný ventil, který je zasazen napevno v potrubí. Ovládání má různé podoby od starších verzí s pouhým kolečkem, které se ovládá ručně až po termostatickou hlavici se stupnicí nebo dálkově ovládané digitální zařízení. 
Termostatický ventil má za úkol uzavřít přívod tepla do radiátoru ve chvíli, kdy je v místnosti teplota nastavená v rámci termostatického ventilu. Každý ventil (mimo digitálních) má stupnici, na které je vyznačeno pět až deset stupňů. Ty obvykle začínají asi na 14 °C a končí na 28°C. 
Pokud se naučíte používat termostatický ventil správně, můžete ušetřit 5 – 15 % energie oproti používání pouze ručního ventilu. Nejlevnější modely lze nakoupit přibližně za 150 Kč a mohou vám vydržet i deset a více let. Každé zvýšení pokojové teploty o 1 °C zvýší spotřebu energie asi o 6 %. 
Při využívání termostatu a termostatických hlavic není vhodné nastavovat nulu. Pak by v nějaké místnosti vůbec neprobíhalo vytápění. Jestliže se chystáte odjet na delší dobu, nastavte hlavici na symbol sněhové vločky (pokud nechcete nechat zapnuté topení). Voda v radiátorech bude stále nad bodem mrazu a nedojde k jeho poškození. 

8. Vyměňte kotel

Tato možnost je sice nákladná, ale v konečném zúčtování může ušetřit velké množství financí. Plynový kotel starší patnáct let už má poměrně odslouženo a je načase přemýšlet o jeho výměně. Moderní kotle spotřebují asi o 30 % méně energie, proto se investice do něj určitě vyplatí. 

Související články