Nechcete platit realitce? Sežeňte si pronájem i bez ní, poradíme vám jak na to!

Najít si pronájem bez realitky dnes už není vůbec těžké ani nemožné, jen je potřeba dát si pozor na několik věcí a dobře se zamyslet nad očekáváním, která od bytu budeme mít.

Nechcete platit realitce? Sežeňte si pronájem i bez ní, poradíme vám jak na to!
zdroj: pixabay

Najít si pronájem bez realitky dnes už není vůbec těžké ani nemožné, jen je potřeba dát si pozor na několik věcí a dobře se zamyslet nad očekáváním, která od bytu budeme mít. Na internetu najdete hned několik inzertních serverů, které nabízejí plochy pro pronajímatele bytů, a vy si tak z pohodlí domova můžete vybrat ten váš, bez dalších nákladů v podobě provize pro RK. Na co vše se zaměřit a na co si dát pozor před podpisem nájemní smlouvy?

Udělejte si seznam vašich priorit, které by měl byt mít

Chcete, aby vaše děti mohly chodit na prestižní školu, navštěvovat zájmové kroužky, a to vše aby bylo v blízkosti vašeho bydliště? Nebo vám vaše profese nedovolí bydlet kdekoliv, vzhledem k omezené nabídce práce na trhu? Sepište si seznam priorit a zjistěte si nejprve, jestli byt, který jste si vybrali, opravdu splňuje všechny vaše podmínky např.:

  • Lokalita / kulturní a sociální vybavenost
  • Velikost bytu / vybavení bytu
  • V jakém patře – Výtah / bez výtahu
  • Parkování (vnitřní – venkovní)
  • Energetická náročnost (A-G)
  • Dopravní dostupnost (pokud jezdíte MHD)
  • Další nebytové prostory např. balkon, garáž, sklep atd. 
  • Orientace bytu – chcete mít byt na východ, aby vás sluníčko ráno budilo, nebo naopak na západ, aby s vámi usínalo? 

Požadujte informace od majitele bytu

Našli jste si svůj vysněný byt, který dle vašich zjištěných informací splňuje veškeré podmínky? Pak můžete oslovit majitele bytu a domluvit s ním prohlídku a další detaily ohledně užívání bytu. Nechte si od něj na prohlídku přinést tyto potvrzení:

  • Nechte si majitelem doložit výpis z katastru nemovitostí, kde zjistíte, zdali je jediným vlastníkem bytu či nikoliv. V případě, že by byt měl více vlastníků, je potřeba doložit písemný souhlas všech.
  • Dále si od něj nechte potvrdit, že na adrese nemá trvalé bydliště ještě někdo další (např. bývalý nájemník, ex-manželka atd.). V budoucnu by vám na dveře mohl zaklepat exekutor. Zjištěním této skutečnosti se vyhnete zbytečným nepříjemnostem do budoucna.

Důkladně si pročtěte nájemní smlouvu

Než podepíšete nájemní smlouvu, dejte pozor na to, zdali obsahuje všechny náležitosti, které by měla mít, a zda v ní není něco, co by pro vás do budoucna mohlo znamenat nepříjemnosti. Smlouva by měla obsahovat: smluvní strany (nájemce – pronajímatel), umístění bytu (poschodí / č. dveří), přesně definovanou dobu nájmu, přesnou částku, kolik budete platit za nájem a úhrady za služby, a nemělo by také chybět, jaká práva máte v užívání bytu (rekonstrukce, malování atd.). Dále byste měli obdržet tzv. předávací protokol bytu, a v něm je specifikováno vybavení a stav bytu, v kterém ho přebíráte. 
V případě, že tyto body dodržíte, bude pro Vás pronájem bytu hračka, a za provize, které byste dali realitnímu makléři, si tak budete moci koupit něco pěkného do svého nového bytu.

Související články