Předčasné splacení hypotéky? Vyplatí se to vůbec?

Máte na krku hypotéku a víte, že vás její tíha bude provázet celou řadu let? S tímto faktem ovšem většina klientům při žádosti o hypoteční úvěr počítá.

Předčasné splacení hypotéky? Vyplatí se to vůbec?
zdroj: pixabay

Máte na krku hypotéku a víte, že vás její tíha bude provázet celou řadu let? S tímto faktem ovšem většina klientům při žádosti o hypoteční úvěr počítá. Co ovšem může následovat v případě, kdy vám nečekaným způsobem spadne větší suma peněz do klína a vy se budete chtít na rychlo tíhy hypotečního úvěru zbavit? Je vůbec výhodně žádat o předčasné splacení hypotéky a kdy je tento krok vůči bance vůbec možný? V následujících řádcích se pokusíme předčasné splacení hypotéky rozebrat ze všech úhlů pohledu.

Kdy mohu zdarma předčasně splatit hypoteční úvěr?

Ve valné většině případů není možné splatit hypoteční úvěr předčasně a to aniž by vás čekala tučná sankce od vaší banky. Pokud tedy momentálně disponujete penězi z dědictví, či výhry v loterii, raději se zaplacením vyčkejte do chvíle, kdy vám skončí fixace úrokové sazby. Banka totiž před tímto obdobím nebude šetřit pokutami za předčasné splacení hypotečního úvěru.

Kolik za splacení hypotéky zaplatím?

Každá banka má svůj specifický druh výpočtu pokuty za předčasné splacení. Výše pokuty se také odvíjí od toho, kolik let zbývá do konce fixace vaší úrokové sazby. Čím více let zbývá, tím vyšší bude částka pokuty za předčasné splacení. Pouze některé druhy bank svým klientům účtují stejná procenta výše pokuty, bez ohledu na to, kdy bude ukončena fixace.

„Mimořádná splátka“ leckdy může pomoci 

Některé banky nabízí také svým klientům takzvanou mimořádnou splátku. Její tajemství tkví v tom, že je kdykoliv možné, tedy i v období fixace, splatit až 20 % výše hypotečního úvěru. Jednoduše bance vložíte takzvanou mimořádnou splátku a nebudou vám počítány žádné úroky.

Vyplatí se předčasné splacení hypotéky?

Na tuto otázku nelze odpovědět konkrétně, zda ano či ne. Vždy je důležité brát v úvahu fakta, která mluví ve váš prospěch a která naopak ne. V současné době, kdy je úroková míra hypotečních úvěru nízká, je třeba vzít v úvahu, zda mi peníze, které využiji na předčasné splacení hypotéky, nemohou vydělat jinde více, než zaplatím na konečných úrocích ze samotného hypotečního úvěru.

Související články