Rekonstrukce bytu. Na co si dát pozor?

Asi každý touží po perfektním bydlení. Pokud vám tedy to stávající nevyhovuje, možná je nejvyšší čas na změnu. Nemusíte se přitom stěhovat, neboť mnohdy postačí rekonstrukce bytu.

Rekonstrukce bytu. Na co si dát pozor?
zdroj: pixabay

Asi každý touží po perfektním bydlení. Pokud vám tedy to stávající nevyhovuje, možná je nejvyšší čas na změnu. Nemusíte se přitom stěhovat, neboť mnohdy postačí rekonstrukce bytu. I tu je ale nutné pořádně promyslet!

Co zohlednit při rekonstrukci bytu?

Zřejmě nemusíme sáhodlouze popisovat, že rekonstrukce bytu není žádná legrace a bude vás stát spoustu času, peněz a úsilí. Na druhou stranu bydlet někde, kde vám to nevyhovuje, také není právě ideální. Pokud už se ovšem pro přestavbu rozhodnete, musíte si dát pozor na celou řadu věcí, aby vše proběhlo tak, jak má. Na co se tedy zaměřit?

Vše si pořádně naplánujte

Základem rekonstrukce bytu je samozřejmě důkladné naplánování veškerých změn a kroků. V tomto ohledu záleží na tom, zda se chystáte na drobnější přestavby, které můžete zvládnout i sami, anebo požadujete radikální změnu. Ve druhém případě je ideální vše přenechat odborníkům, a to předně bytovým architektům. Bude to sice dražší, ale zase snížíte riziko, že budou následně potřeba opravné přestavby. A určitě zvažte své finanční možnosti, aby vás proměna bydlení úplně nezruinovala.

Náročnější rekonstrukce mohou být nebezpečné!

Svěření rekonstrukce bytu do rukou odborníků má ještě jednu podstatnou výhodu – eliminuje totiž rizika. V potaz je nutné brát nosné příčky, elektrické rozvody, stejně rozvody vody plynu či odpady. Nosné zdi na rozdíl od ostatních totiž např. není možné bourat. Navíc i některé nenosné příčky mohou být z hlediska statiky důležité. Proto byste si měli důkladně prostudovat projektovou dokumentaci domu, anebo ještě lépe vše konzultovat se statikem.
Mohlo by vás zajímat: vhodné je navštívit i stavební úřad s otázkou, zda na dané přestavby nepotřebujete stavební povolení.

Další tipy pro rekonstrukci bytu

  • Chystáte-li se na přestavbu celého interiéru, včas si zajistěte náhradní bydlení. Zařizování na poslední chvíli totiž není nikdy optimální.
  • Nezapomeňte, že nové příčky musí být lehké, protože jinak mohou ohrozit nosnost podlah.
  • V připadě rozsáhlejších úprav si nechejte provést statický výpočet.
  • Pokud budete měnit podlahu, myslete nad sousedy pod vámi. Máte-li např. malé děti a uvažujete o dlažbě či laminátu, rozhodně by pod nimi neměla chybět zvuková izolace.
  • Součástí rekonstrukce bytu se může stát i výměna oken. Ta by měla být protihluková a mít co nejlepší tepelně-izolační vlastnosti.
  • Kromě konzultace s odborníky byste se měli poradit s celou rodinu, a to včetně dětí. Jejich názor je důležitý zejména při případné rekonstrukci dětského pokoje.
  • V bytovém domě o probíhající přestavbě informujte sousedy, abyste si nepošramotili vztahy. 
  • U bytu v družstevním vlastnictví by mělo družstvo s přestavbou udělit souhlas.

Související články