Trápí Vás v bytě plíseň? Poradíme Vám co s tím.

Plísně jsou mikroskopické houby, které ke svému růstu potřebují dostatek vlhkosti. Tu jsme většinou schopni, díky našemu životnímu stylu, zajistit v dostatečné míře a proto se plísním v našich domovech tak líbí. Plíseň v bytě není pouze estetický problém, při svém růstu vytváří spory, které vypouští do ovzduší a při dlouhodobém vystavení jejich působení můžou způsobit dýchací problémy, rýmu, alergie a různá podráždění.

Trápí Vás v bytě plíseň? Poradíme Vám co s tím.
zdroj: www.freepik.com

Příčiny vlhkostí zdí v bytech

Stavební závady jako vzlínání vlhkosti, zatékání vody, netěsnosti oken, tepelné mosty. Možnost odstranění stavebních závad proberte se správcem domu.
Vlhkost v bytě většinou vzniká nevhodným užíváním bytu. Vlhkost můžeme snížit častým větráním, kdy několikrát denně na pár minut otevřeme okno a kompletně vyměníme vzduch v místnosti. Pozor na větrání v dešti a po dešti v parných letních dnech, kdy se relativní vlhkost vzduchu blíží 100 %. Nesušte prádlo v místnosti, ale pořiďte si sušičku prádla. Dnes lze koupit i slim verze do menších bytových prostor. Při vaření používejte pokličku, zapínejte digestoř a také nezapomínejte při koupání zapínat ventilátor.


Jak se zbavit plísně

Před samotnou likvidací je potřeba napadená místa postříkat bezchlórovým odstraňovačem plísní. Po působení přípravku dle doporučení výrobce můžeme přistoupit k mechanickému odstanění zbytků plísní. Zeď omyjeme mýdlovou vodou nebo zasaženou omítku pečlivě odstraníme škrabkou na omítky. Naneseme penetrační nátěr, pro co nejjistější výsledek můžeme použít nátěr fungicidní, který proniká hluboko do podkladu a zlepšuje přilnavost dalších vrstev.
Další ošetření termoregulačním přípravkem je vhodné hlavně pro ošetření obvodových zdí a míst, kde vzniká tepelný most. Termoregulační nátěr např. ETHERNAL In Thermo, obsahuje tepelně izolační plnivo ve formě mikroskopických dutých skleněných kuliček obsahující velmi zředěný vzduch. Skleněný povrch kuliček výborně odráží teplo, silně zředěný vzduch zase dobře tepelně izoluje. V kritických místech pak více vrstvami zajistíme lepší izolační efekt.
Dalším skvělým pomocníkem v boji proti plísním a také bakteriím je nátěr ETHERNAL In Steril. Je určen pro místa, kde se vyžaduje sterilní prostředí jako jsou operační sály, prostory pro skladování potravin, ale také např. dětské pokojíčky. Fungování nátěru je založeno na bázi iontoměniče, který přitahuje buňky a v místě dotyku buňky s povrchem barvy ionty narušují buněčnou stěnu, dochází k jejímu zeslabení a nakonec zániku. Celý proces probíhá čistě ekologickou cestou.


Jak se plísně nezbavíte

Velice efektivní se mohou zdát přípravky, které obsahují chlór. Stěna se postříká přípravkem, ten zároveň zeď vybělí a máme hotovo. Po vyprchání chlóru nám však na omítce zůstane sůl, která na sebe váže vodu a ta se opět stává dokonalým prostředím pro vznik plísně. Podobně ocet, který sice plíseň zlikviduje, ale jeho účinek je pouze dočasný. Tyto prostředky můžeme dobře využít při likvidaci plísně z otíratelných povrchů a ze sprchového koutu.


Tip na závěr

Na kritické místo umístěte vlhkoměr, který Vás upozorní na vysokou vlhkost a pokud to jde, snažte se udržovat v místě vlhkost kolem 60 %.

Související články