Materiály v interiéru, poradíme s výběrem

Jak vybavit byt, abyste se v něm cítili útulně a byl přesně podle vašich představ? Je to věda, kterou je potřeba si pořádně rozmyslet.

Materiály v interiéru, poradíme s výběrem
zdroj: pixabay

Jak vybavit byt, abyste se v něm cítili útulně a byl přesně podle vašich představ? Je to věda, kterou je potřeba si pořádně rozmyslet. Kolik chcete do bytu investovat, v jakém stylu byt chcete mít vyladěný, a dokázat si uvědomit i jak bude daný pokoj využívaný, a dle toho určit materiál tak, aby byl dostatečně odolný a zároveň estetický, a splňoval všechny vaše požadavky. 
Zvolte materiál dle typu pokoje a jeho užívání, s ohledem na vaše estetické požadavky a cenu
Začněme od podlahy, která je ve všech místnostech nejvíce zatěžována. Zde je opravdu nutné si rozmyslet, jak dlouho chceme, aby nám podlaha vydržela, zdali bude vytápěná či nikoliv, a důležité je se i zamyslet, jakou barvu by měla mít a jaké úpravy v budoucnu budeme v místnosti chtít ještě dělat. Nejvíce zatížené místnosti jsou předsíň, kuchyně a koupelna.

Předsíň

Předsíň je nejvíce zatěžovaná místnost, kterou vidíme my i návštěvy jako první. Tedy důraz na vzhled předsíně a zároveň odolnost materiálu by pro nás měla být zásadní. Doporučujeme volit z těchto materiálů:

  • Dlažba – praktický a lehce udržovaný materiál. Doporučujeme zvolit variantu s lehkým dekorem nebo mramorováním, abychom se vyhnuli viditelným škrábancům a nečistotám. Povrch dlaždic volte matný, lesk je nevhodný do předsíně především z důvodu poškrábání od nečistot, které si domu na botách přineseme.
  • Přírodní kámen - tento materiál nejen že je odolný a pevný, ale pokud ho zvolíte, nebudete litovat ani po stránce estetické. Vaše předsíň bude vypadat luxusně a elegantně, a rozhodně uděláte dojem na všechny, kteří do této místnosti vstoupí. S tím je ovšem i spojena cena materiálu, která je vyšší, a pro některé se tímto může stát přírodní kámen nedostupný. Můžete ho nahradit kamenem umělým, jehož složení zaručuje pojivost a pevnost materiálu, tedy nemusíte se bát, že by nebyl dostatečně odolný. Ať vyberete kterýkoliv, rozhodně neuděláte chybu.
  • Vinyl – materiál vysoce odolný, tvrdý a neohebný. Zároveň velmi jednoduchý na údržbu. Vybrat si můžete z mnoha různých vzorů, a navíc je ohnivzdorný a protiskluzový. Cenově se řadí tento materiál mezi dostupnější, než např. přírodní kámen.

Matriály nevhodné do předsíně: dřevo, korek, PVC, laminát a koberec.

Kuchyň

Místnost, kde žena stráví nejvíce času ze svého života, a proto je nutné, aby kuchyň byla přívětivá k uživateli jak z hlediska designu, tak i údržby a odolnosti materiálu. Při výběru materiálu do kuchyně se nevyplácí šetřit, a naopak je důležité dbát na kvalitu a odolnost.

  • Vinylové podlahy – Vlastnosti tohoto materiálu jsou účelově nejvhodnější a díky kvalitě zpracování jednotlivých vzorů je téměř k nerozeznání od dřeva nebo kamene. Proto je tento materiál stále oblíbenější a hojně v domácnostech využívaný. Pro kuchyně je tento materiál předurčený už jen z toho důvodu, že je k nerozeznání od přírodních materiálů a jeho odolnost je naprosto bezkonkurenční. 

Materiály nevhodné do kuchyně: koberec, levný laminát, dlažba.

Koupelna

Zde je jasné, že z důvodu vlhkosti je potřeba vybrat takový materiál, který nemá sací charakter a proto se zde nevyplácí experimentovat.

  • Dlažba – klasika, která neumírá. Můžete si vybrat ze spousty vzorů, materiál je odolný a lehce udržovatelný. Možná nevýhoda je chlad, který můžete vyřešit podlahovým vytápěním. 
  • Dřevo – pokud byste chtěli něco nezvyklého, tak nyní si můžete do koupelny zvolit i dřevěnou podlahu, nicméně je potřeba, aby dřevo bylo voděvzdorné, tedy upravené chemicky tak, aby se stykem s vodou nebylo znehodnoceno. Samozřejmě od toho se odvíjí i cena materiálu, která může být při rozhodování zásadní.
  • Linoleum – materiál, který byl využíván především v letech minulých a z hlediska estetiky nikterak vyhledávaný. Nicméně je potřeba si říci, že nemluvíme o PVC, ale linoleu, které je z přírodního materiálu na rozdíl od PVC. Vyrábí se nyní již v mnoha barevných kombinacích a vzorech. Cenově je dostupný pro všechny.

 

Související články